بهنام خیاط در گفتوگو با شهرآرانیوز با اشاره به اینکه در جریان بارندگیهای مداوم اخیر در مشهدالرضا(ع) حتی یک مورد آبگرفتگی معابر به ستاد مدیریت بحران گزارش نشد، اظهار کرد: اقدامات متنوع و مختلفی در دستورکار بوده تا پس از تجربه تلخ سیل بهار ۱۴۰۳، نقاط آسیبپذیر شهر دربرابر سیل و آبگرفتگی از نظر مهندسی اصلاح شود. پس از آنکه به سیل سال گذشته توسط دستاندرکاران ستاد مدیریت بحران رسیدگی شد، طرح مطالعاتی ویژهای آغاز شد تا دلایل بروز چالش در حوزه پیشگیری از وقوع سیل و آبگرفتگی از نظر کارشناسی بررسی شود و سرنخهایی که به دست آمد، در اقدامات بعدی دنبال شد.
وی افزود: یکی از اقدامات بسیار مهمی که ما دستاوردهای آن را در ۷۲ ساعت بارندگی مداوم اخیر مشاهده کردیم، اصلاح هندسی ۴۳ نقطه از تقاطعهای همسطح و غیرهمسطح، بزرگراهها و حتی معابر فرعی از نظر شیببندی، ایجاد جویهای هدایت و البته مخرج رواناب بود. علاوه بر این در پروژههایی هم که از نظر عمرانی تکمیل میشد و به بهرهبرداری میرسید، پیوست پیشگیری از آبگرفتگی و نگهداشت رواناب بهطور جدی موردتوجه قرار داشت و برهمیناساس از پارکینگ توحید و هشتآباد گرفته تا میدان انقلاب و تقاطع غیرهمسطح قمر بنیهاشم(ع)، همه این پروژهها با زیرساخت هدایت رواناب دردسترس مردم قرار گرفتند.
مدیرکل نظارت بر نگهداری، تعمیرات و بهرهبرداری تأسیسات شهرداری مشهد خاطرنشان کرد: از صبح روز دوشنبه که بارندگیها آغاز شد، بیش از ۷۲ ساعت یعنی تا بامداد روز پنجشنبه، بارندگیها به شکل فراگیر باران و در برخی نقاط حتی برف ادامه داشت؛ اما به جز آبگرفتگیهای جزئی در معابر فرعی که توسط پاکبانان برطرف شد، حتی یک مورد گزارش آبگرفتگی جدی در سطح شهر به مرکز پیام شهرداری مشهد مخابره نشد.
وی ادامه داد: برای دستیابی به این نقطه و ایمنسازی کلانشهری به وسعت مشهد، مدیریت شهری مدتهاست اقداماتی را در دستورکار دارد که شاید بسیاری از آنها پیش چشم شهروندان محسوس نبوده است. طرح ایجاد خاکریز و کانال در ارتفاعات جنوب و جنوبغربی مشهد که در قالب دو پروژه بزرگ آبخیزداری انجام شد، شرایطی را ایجاد کرد تا دیگر همچون سیل تلخ سال ۱۴۰۳، خیابان شهید ناصری و معابر مشابه آن همچون کانال انتقال آب عمل نکند و از نقاط بالادست، شرایط شکلگیری سیل از اساس وجود نداشته باشد.